7/6/2007

Yazar: Engin SARI Mail Yolla

Universal Serial Bus


Microsoft, Compaq, intel, NEC, Digital Equipment, IBM ve Northern Telecom’dan oluşan yedi üyeli bir konsorsiyum USB kavramını ortaya çıkarttı. Bu kavram ilk ortaya çıkartıldığından beri genişletildi ve bir takım üçüncü şahıs firmalar USB standardına destek verdiler. Bu yapı bilgisayar dünyasında hemen değil, yavaşça oluşan bir gerçekliktir.


Daha İyi Tak-ve-Çalıştır


Universal Serial Bus; IRQ'ları, veri yolu yuvaları ya da yeni bir iskele için PC'nizi açmak için kaygılanmanızı gerektirmeyen bir Tak-ve-Çalıştır aygıtı sunarak Tak-ve-Çalıştır özelliğini bir adım daha ileriye götürdü. Windows 95 kullanmışsanız, gerçek Tak-ve-Çalıştır'ın henüz gerçekleşmediğini bilirsiniz. Hala bilgisayarınızın kasasını açmak, kartlarla uğraşmak ve kimi zaman DIP anahtarları ve jumper'larla oynamak zorunda kalırsınız. En hünerli kişiler dahi bu durum karşısında kalabilirler. USB iddia ettiğini gerçekleştirirse, bir daha donanım ayarlarınız hakkında tasalanmanız gerekmeyecektir.Daha kolay bir Tak-ve-Çalıştır özelliğine ilave olarak, USB sistemi 127 adet papatya zinciri aygıtı desteklemektedir. Aygıtlar bir çoklu iskele göbek denetleyicisine (multiport hub controller) de bağlanabilirler. USB, 12Mbps ve 1.5Mb kapasiteli hem yüksek hem düşük veri yollarına izin vermektedir. 12Mbps bant genişliği şu andaki seri bağlantıların izin verdiği 115.2Kbps değerinin çok üzerinde bir değerdir.Bir USB host denetleyicisi, USB bağlantılı tüm aygıtları denetler. Makinenizin ana kartına ya da bir PCI kartına bağlıdır. Host denetleyicisi, PC'nizin CPU zamanını azaltır ve genel sistem performansını artırır.

Her şey planlandığı gibi yürürse, bir USB'ye hemen hemen her şeyi; klavyeler, monitörler, modemler, tarayıcılar, video kameraları, sayısal telefonlar bağlayabileceksiniz. Yeni bir donanım eklediğinizde, 98 bunu fark edecek ve o sırada çalışıyor olsanız da kurulumunu yapacaktır. Sisteminizi yeniden başlatmanıza dahi gerek kalmayacaktır. USB ile aygıtları kolayca değiştirebilmeye ilave olarak, aygıtları ekleyip çıkartırken aygıt sonlandırma konusunda da kaygılanmanız gerekmeyecektir, çünkü USB kaynağından sonlanmalıdır. Yeni bir aygıt eklediğinizde, denetleyici bir üretici ID'sini aygıttan alır ve işletim sistemi uygun sürücüyü bulur. Sisteminize bağlı tek bir denetleyiciyle, yalnızca bir adet IRQ, kapı adresi ve DMA kanalı gereklidir ve bu da aygıtlarla çalışmayı daha da kolay hale getirir.


USB ile Yanlış Olan Nedir?


Gerçekten de çok fazla bir şey değil, yalnızca bir şeye dikkat etmelisiniz. Yoğun miktarda veriyle çalışan sayısal kameralar, kaydediciler, büyük kayıt aygıtları, ağ kartları ve yüksek süratli yazıcılar tarafından gerektirilen yüksek bant genişliğini sağlamamaktadır. Buna karşın düşük süratli yazıcılar ve düşük bant genişlikli kameralarla çalışabilmektedir. Aygıtlarınızı dikkatle seçmelisiniz.Doğru donanımı almışsanız bile, işler yolunda gitmeyebilir. USB sadece tek bir IRQ ve kapı gerektirmekle birlikte, zaten ağırlaşmış bir sistemde bu kaynakları düzenlemek sorunlara yol açabilir. USB aygıtları kullandıkları güç ve bant genişliğinde çeşitlilik gösterirler. Enerji açlığı çeken bir aygıt, USB göbeğinin sağladığı bir kapıdakinden daha fazla enerji çekerse ikinci aygıt çalışmayabilir. Birden daha çok USB göbeği bulunuyorsa, hangi aygıtın hangi göbeğe bağlanacağını düşünmeniz gerekebilir.NOT: Bir şey daha; bir notebook ile bir USB göbeği kullanıyorsanız, pil ömrünün yarıya düşmesini bekleyin. Şaka etmiyorum. Makinenize bağlı olan aygıtı kullanmasanız bile, sadece takılı olması pilinizin enerjisini tüketecektir.Şimdilik piyasada pek çok USB aygıtı bulunmamaktadır ama sayıları düzenli olarak artmaktadır. Standart geniş ölçüde kabul gördüğünden, pek çok USB aygıtını görmeniz zamana bağlıdır. USB pek çok PC için göreceli olarak pahalı olmayan bir gelişmedir ve şu andaki PCI standardından daha düşük maliyeti vardır. USB'nin özellikleri ve düşük maliyeti yakında USB'yi tam kabul gören bir standart kılacaktır.Şu anda Windows 98 sadece Toshiba in Touch Module adındaki USB denetleyici sürücüsünü içermektedir. Makinenize bir USB aygıtı ekleyecekseniz, Windows 98 sürücülerinin olduğu bir denetleyici aramanız iyi olur. Ve her zaman olduğu gibi; donanım uyumluluk listesini kontrol edin!


Donanım Kurulumunun Parçaları


Hangi işletim sistemini kullanırsanız kullanın, sisteminize kuracağınız donanımların diğer donanımlarla uyumlu olması gerekir. Burada uyumlu kelimesi, bunların birbirlerinin üzerine çıkmamaları anlamındadır.Bu oyuncak belgelerini hazırlayan dostlarımız, yıllar sonra PC kartları dokümantasyonu alanında çalışıyor gözüküyorlar. Bu dokümanları yazanlar, oldukça önemli beş şeyi bildiğinizi varsayıyorlar. Bunlar:• I/O adresleri. Bunlar kartınızın CPU ile hangi adreslerden iletişim kuracağını anlatıyor.• DMA kanalları. Bunlar I/O ile bellek arası trafiği hızlandırmaktadırlar. (Sisteminiz DMA kanallarını kullanan belirli sayıda karta izin verir.)• IRQ seviyeleri. Donanımlar, zamanlamanın önemli olduğu bazı fonksiyonlarda CPU’yu uyarmak için bunları kullanmak zorundadırlar.• ROM adresleri. Çoğu kart, kendi ROM'u içerisinde düşük seviyeli bir kontrol yazılımı içerir. ROM, sistemdeki diğer ROM ve RAM'lerle çakışmayacak bellek adresleri gerektirir.• RAM tamponları. Bazı ek kartlar veriyi geçici olarak tutmak için az miktarda (8K'dan 64K'ya kadar) RAM taşırlar. Bu RAM, sisteminizdeki diğer RAM veROM'larla çakışmamalıdır. 29-11-2006

Bilgilendirme

Sitede bulunan paylaşım, dosya, bağlantılar her ne kadar tarafımdan yapılmış olsa da bazıları farklı istelerden esinlenmiş, alıntılanmış olabilir. Eğer sitede gördüğünüz bir paylaşımın size ait olduğunu düşünüyorsanız lütfen bana e-posta atmaktan çekinmeyin. En kısa sürede ilgileneceğimden şüpheniz olmasın

Habitat Templates  : shutterstock.com

İletişim Bilgilerim

Telefon:
Eposta: info@enginsari.com
Website: www.enginsari.com

YEDİEYLÜL İLKOKULU
Camiatik Mah. Güneş Sok.No:22
Kuşadası / Aydın, TÜRKİYE